miercuri, 24 iunie 2015

Peștera suprizelor

Dacă v-ați săturat de stat în oraș în weekend-uri, căutați cu ce să vă ocupați timpul sau pur și simplu aveți nevoie de o doză de adrenalină, eu vin cu o recomandare.

Peștera suprizelor.

Probabil mulți dintre voi au auzit despre această destinație și cu siguranță destui au și vizitat-o deja. Pentru cei care însă, nu au reușit încă să ajungă acolo, sunt careva lucruri pe care ar trebui să le știți.

Peștera surprizelor este a doua ca mărime din Moldova, a treia ca lungime din Europa și a șasea din lume. Are o lungime de circa 1700 metri și este localizată la o distanță de 2 km de Criuleni.
Dacă nu aveți mașină, ajungeți acolo cu microbuzul sau autobuzul Criuleni-Chișinău care pornește de la auto-gara centrală. Prețul unui bilet la autobuz este de 20 de lei, la microbuz probabil cu câțiva lei mai mult. Vă ia cam 40 min - 1 oră să ajungeți până acolo.

Întâi și întâi de toate, sunt câteva lucruri de care aveți absolută nevoie, dacă vreți să vă aventurați în trecerea peșterii.
1.lanternă
de dorit cât mai mică și cât mai puternică, iar perfect ar fi să fie din asta cu suport pentru cap, astfel încât nu vă încurcă să o țineți în mâini tot timpul.
2.încălțăminte comodă
3. haine de schimb
întrucât o să treceți peștera aproape tot timpul culcat ar fi perfect să vă luați haine ceva mai groase, pentru că e mai frig în peșteră, și pe care nu vă e jale să le rupeți sau murdăriți.
4. genunchere și cotiere
asta doar în cazul în care nu vreți să umblați apoi cu genunchii și coatele roase, eu am mers fără și două săptămâni o să fiu nevoită să port doar pantaloni :))

Odată ajunși în Criuleni aveți de mers vreo jumătate de oră pe jos, undeva vreo doi kilometri. Dacă mergeți pentru prima oară probabil va fi puțin mai complicat să o găsiți, pentru că nu am observat niciun indicator pe drum. De fapt, nici chiar la intrarea în peșteră nu găsiți nimic care să vă indice că asta e peștera care vă trebuie.
Intrarea în peșteră arată așa:


Iar interiorul cam așa:






De-a lungul drumului veți găsi săgeți care vă indică calea corectă, e musai totuși, să mergeți cu cineva care a mai trecut măcar odată peștera. Cel puțin eu așa am făcut și m-am simțit mai în siguranță să știu că sunt cu cineva care deja a trecut prin peșteră și poate să te încurajeze când nu știi unde să pui piciorul sau cum să treci să nu rămâi înțepenit. Cu cît mai puține persoane sunteți, cu atât mai repede veți trece peștera. Noi am fost doi și ne-a luat aproape 2 ore jumătate. Asta pentru că ne-am luat destule pauze încât să ne odihnim.

Este o experiență inedită pentru că te ajută să ieși, măcar pentru puțin timp, din zona ta de confort. Și te învață că indiferent cât de speriat sau cât de nesigur ești, tot ce trebuie să faci este să înaintezi, pentru că ieșirea se află undeva în față.
O să aveți parte de un cocktail de adrenalină, frică, incertitudine și curiozitate. Iar toate astea, laolaltă, o să se simtă incredibil.

Odată ieșiți din peșteră, cel mai bun lucru pe care îl puteți face este o baie în Nistru. Murdari și obosiți de atâta urcat, coborât, târât și cățărat...Nistrul o să vi se pară ca o gură de aer în deșert.
Iar liniștea caracteristică satului o să vă încânte.

Eu am  avut parte azi de o experiență tare interesantă și vă recomand să ajungeți la Peștera Surprizelor, mai ales dacă vă plac sporturile extreme. Peștera este ușor de trecut, dacă ești echipat corespunzător și dacă te afli în compania oamenilor potriviți.


sursa poze: blog victor ciobanu


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu