marți, 16 iunie 2015

Asconi - locul unde tradiția întâlnește calitatea.

Lucrul cel mai util pe care îl puteţi face într-un weekend este să ieşiţi din oraş. Să lăsaţi în urmă munca, microbuzele, gheretele şi panourile şi să trageţi un respiro.
Iar eu o să vă povestesc în continuare despre un loc tare-tare bun pentru a face asta.

Vinăria Asconi e situată la 35 de km de Chișinău, în satul Puhoi din raionul Ialoveni. Așa că drumul până acolo nu vă va da mari bătăi de cap, iar odată ajunși veți fi întâmpinați de cineva dintre vinificatori care o să vă organizeze o excursie prin vinărie. Politica celor de la Asconi în materie de organizare a excursiilor e una destul de simplă, de fiecare dată veți fi ghidați doar de persoane care participă nemijlocit la procesul de producție al vinului, astfel încât veți putea primi răspuns la oricare dintre întrebări.


Ion, specialistul care ne-a întâmpinat pe noi, ne-a relatat despre întreg procedeul de producție al vinului, de la A la Z. Destul de scurt cât să nu ne plictisească și totuși suficient de complex cât să ne potolească curiozitatea.

Fondată în 1944, vinăria are o suprafață de circa 400 ha de viță de vie. O perioadă mare de timp CSI a fost principala piață de export a vinurilor Asconi, iar după embargoul impus de Rusia, piața de export a fost orientată spre țări din UE și SUA, China, Japonia și chiar Africa, fiind singura companie vinicolă din Republica Moldova care exportă vin în părțile alea.


Iar după un tur al vinăriei vine partea când trebuie să degustați ceea despre ce vi s-a povestit cu atâta interes. Eu sunt o amatoare de vinuri albe, iar aici, la Asconi, am găsit un nou vin pe care l-am situat în topul preferințelor mele. E vorba de un Riesling din 2014, absolut de-li-cios. Vi-l recomand insitent.


Pe teritoriul vinăriei se găsește și un restaurant în stil tradițional. Iar bucatele de aici sunt ca la bunica acasă, tot atâta de gustoase. Prețul excursiei include și degustația de vinuri dar și plăcintele, care se topesc în gură de bune ce-s.


În scurt timp urmează a fi construite și câteva case în stil tradițional, astfel încât vinăria va deveni un spațiu de agrement pentru oricine e dornic de a face cunoștință cu stilul moldovenesc autentic, dar și pentru cei ca mine, cărora le e dor de liniștea unui sat și de bucatele bunicii, toate astea în compania unui pahar de vin mai mult decât gustos.

Pe pagina de facebook a celor de Asconi găsiți detalii despre excursiile pe care le organizează. Iar până ajungeți voi acolo, eu mai gust din riesling-ul pe care-l am lângă mine. Noroc!


poze: MADEIN.MD

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu