marți, 19 mai 2015

TEDx Chișinău: Crossroads

Weekendul trecut, Chișinăul s-a bucurat de o concentrație prea mare de evenimente. Dar faptul ăsta nu poate să nu bucure, pentru că am fost pusă în fața situației de a alege din cele câteva evenimente, iar asta înseamnă că toate erau interesante.

Unul dintre evenimentele organizate  a fost TEDx Chișinău Crossroads. 

Eu am avut așteptări mari de la eveniment. Am sperat să-mi pot nota cât mai multe idei de la speakeri, să fie organizarea pe măsură, să una, să alta. Iar partea bună este că toate așteptările mele au fost satisfăcute, până la ultima. Este cu siguranță vorba despre o muncă grea pentru a pune cap la cap un asemenea eveniment, pentru că mai presus de orice este vorba și despre ce atmosferă reușești tu, ca și organizator, să faci să dăinuie pe acolo. Și dacă o să spun că a fost bine o să spun prea puțin. 

O să le iau pe rând și o să menționez ideile pe care le-am memorat de la fiecare discurs.

Nicolaas De Zwager: Moldovan Migration: Pain or Gain?

Nicolaas de Zwager are în spate două decenii de cercetare în domeniul migrației. Discursului acestuia a fost bazat pe statistici, cifre și scheme. Tema este una fundamentală pentru societatea noastră, motiv pentru care dumnealui a decis să abordeze lucrurile dintr-un alt punct de vedere și să ne risipească câteva mituri ce țin de migrație și în care noi credem cu înverșunare. 

Circa 38,9% din populație este afectată de migrație. Dintre care: 53 la sută o reprezintă migranții pe termen lung; 31% migranții sezonieri și circa 16% o prezintă migrația internă, care nu se bucură de atenția cuvenită din partea noastră, spunea domnul Zwager. 

Moldovenii plecați vor să se întoarcă în Moldova și chiar să investească în vreo afacere doar dacă se vor întoarce la alte condiții decât cele de la care au plecat. Numărul celor care ar fi dispuși să investească este de aproximativ 3/4 din numărul celor plecați.

Iulia Kirnitki: The Great Debate

Din discursul Iuliei nu mi-am însemnat prea multe idei. Și-a început discursul printr-un exercițiu de animare.  A supus la vot publicul în baza a două opțiuni: sexul și mâncare, care credem că e mai important din astea două. 
A vorbit despre dezbateri și cum pot ajuta ele la dezvoltarea și închegarea unei societăți. A început cu istoria dezbaterilor și am aflat cât de târziu a apărut acest termen în societatea noastră, cu zeci dacă nu chiar sute de ani mai târziu decât în alte societăți dezvoltate.
Eu am văzut discursul ei ca pe o invitație, da a ne implica cât de activ putem în tot ce ține de această „joacă”. Pentru că antrenează în noi mulți mușchi, inclusiv cel de cetățean responsabil. Or, asta este exact ce ne lipsește nouă ca și națiune.

Hank Fortener: How I use the Internet to build families?

Discursul lui Hank a fost îndelung aplaudat. A vorbit concis și foarte însuflețit și tocmai de asta presupun că a fost unul dintre discursurile favorite de la conferință.

Familia lui a adoptat de-a lungul timpului zeci de copii, dintre care foarte mulți au fost adoptați temporar. Procesul adopției este unul anevoios și costisitor, cheltuielile pentru el se ridică la peste 35.000$. Potrivit spuselor lui Hank, 33 la sută din populație consideră să adopte cândva vreun copil, iar din aceștia circa 78 la sută nu fac acest lucru pentru că implică cheltuieli prea mari pe care aceștia nu și le permit. Iar într-un final, doar 2% ajung să adopte. 
Cu toate astea, chiar dacă considerăm că numărul celor care adoptă nu va crește, e optimist și numărul acestor 2% deoarece presupune că mii de copii își găsesc familii.
Tocmai de asta a fost inspirat Hank în crearea platformei www.adopttogether.org

Discursul lui ar putea fi redus la o singură frază: Family: the answer to almost everything.

Igor Cobileanski: Cinematografia - iluzia secolului

După părerea mea discursul domnului Igor a fost cel mai slab dintre toate. 
Ne-a vorbit despre actori și cât de complicat este pentru aceștia să reușească în societatea noastră. Cum majoritatea dintre ei vor ajunge abia la 50 de ani și se vor putea bucura de un rol important, asta desigur dacă se numără printre cei norocoși.
Ideea discursului nu a fost una suficient de închegată și tocmai de asta nu s-a memorat, în schimb am râs și per general atmosfera a fost una foarte ok.

Dr V.Chandra- Mouli: Why shouldn't we shy away from sexuality education

Deși lucrurile din jurul nostru sunt într-o continuă evoluție, educația sexuală nu a întâmpinat foarte mari schimbări. Este încă prezentă rușinea de a vorbi despre sex, mai ales în societăți precum a noastră, unde educația sexuală aproape lipsește. Tineri se informează de la prieteni, din articole, internet și nu de la familie. Lucru care trebuiește schimbat, pentru că o educație sexuală presupune o dezvoltare corectă a viitorului adult. 
Trebuie să începem cu pași mici dar trebuie să începem acum.

Ion Ștefăniță: Patrimoniul Cultural din R. Moldova - de la realitate la necesitate

Foarte multe cifre, date exacte despre ce presupune mai exact patrimoniul cultural al Republicii Moldova.
Peste 15.000 de monumente dintre care doar 5.206 au fost incluse în Registrul Monumentelor.
Ion ne-a vorbit și despre centrul istoric, iar situația reală arată în felul următor: 20% din acest centru istoric este deja demolat; 25% au suferit în urma construcțiilor degradante și practic sunt imposibil de restabilit iar altele 30 la sută sunt ruine.

Totuși, se întâmplă și lucruri bune. Începând cu anul 2010 bugetul alocat pentru restabilirea monumentelor de arhitectură a sporit de 4 ori. Mai avem însă foarte mult de muncă, iar îndemnul lui Igor a fost să ne implicăm, pe cât posibil, fiecare dintre noi, începând cu propria ogradă.

Ilya Kishin: Social Media Propaganda in Eastern Europe

Hashtag-ul PutinMaladeț sau ce presupune în sine propaganda rusească, despre asta a fost discursul lui Ilya, care este expert media și redactor la câteva publicații din Rusia. 
El ne-a ilustrat tabloul concret al propagandei rusești și câți bani, timp și resurse umane se alocă pentru aceasta. Câteva zeci sau sute de persoane lucrează zi și noapte pentru a crea presupusa platformă „de opinie”. Deși s-ar părea complicat de închipuit că cineva stă la ora 3 a.m. și comentează de bine despre guvernul lui Putin, undeva pe un portal de știri aparent neînsemnat, lucrurile stau chiar așa. 
Pe twitter sunt angajate persoane speciale pentru a introduce anumite hashtag-uri, cum ar fi de exemplu #putinmaladeț și sunt plătite pentru asta cu 1.000$ lunar.
Fenomenul de propagandă poate afecta foarte ușor Europa de Est pentru că aceasta mai are mult de lucrat la capitolul transparență al scenei politice. Tocmai de asta îndemnul principal este să fim meru cât mai sceptici în privința informațiilor din presă, să cântărim fiecare zvon și fiecare sursă din care ne informăm.


Smari McCarthy: Democrating Democracy

Un vot de-al nostru către un om politic îi acordă acestuia posibilitatea de-a influența circa 1000 de decizii timp de 4 ani. 
Smari este de părere că democrația nu este decât un fel de dictatură. Ideea lansată de acesta este că trebuie să schimbăm la față democrația de acum, iar pentru asta avem nevoie de mai mult timp liber. Noi muncim prea mult și ne interesăm prea puțin de politică. 
Și avem, cu siguranță nevoie să ne învățăm să decidem. Iar pas cu pas schimbare va fi posibilă. 

Daniel Morar: Combaterea corupției la nivel înalt

Știu că foarte multă lume a așteptat discursul domnului Morar și sunt sigură că nu au rămas dezamăgiți.
Problema abordată de acesta este una care ne doare până în măduva oaselor, iar prin acest discurs am primit fiecare câte o fărâmă de speranță că la capătul tunelului în care ne aflăm este totuși lumină. Nu o să greșesc dacă o să spun că acesta este discursul meu preferat lucru pe care l-am observat și după cantitatea de notițe pe care mi-am făcut-o.

Domnul Morar a descris drumul pe care l-a parcurs DNA până a ajunge la succesul de a putea lupta la o scară atât de mare cu corupția. Faptul că DNA trebuia să dispună de propria poliție a înlesnit cu mult lucrurile. Astfel, sub conducerea lui, din 2005 până în 2012 aproximativ 5.000 de persoane au fost trimise în judecată. Aproape un întreg guvern, care presupunea miniștri, prim-miniștri, primari toți au fost trași la răspundere. 
CUM?
- printr-un context extern favorabil, care în cazul lor a fost UE
- voință politică externă
- sprijin popular
- presiunea pe care media o organiza asupra sferei politice
- procurori care au înțeles ce se cerea de la ei
- judecători corecți

Niciun cetățean nu se află în siguranță atâta timp cât parlamentul se află în sesiune. A glumit domnul Morar. Și îndemnul lui de la final a fost că această schimbare este cu siguranță posibilă și în Moldova, cu o sigură condiție: Războaiele POT fi câștigate. Cu condiția de A FI DUSE.
Fiecare stat e obligat și are dreptul să-ți curețe statul de corupție. Ba chiar trebuie!

Pavel Braila: Arta ca sursă pentru schimbări în societate

Discursul lui Pavel a fost mai mult unul vizual. 
La început ne-a vorbit despre cât de greu este să fii artist contemporan în Moldova și cât de greu îți vine să explici oamenilor de aici ce presupune această sintagmă. Artistul trebuie întotdeauna să vorbească despre valoarea adevărului.
A doua parte a discursului a fost prezentarea unui fragment din filmul Joc. Energy of life și acesta a vorbit de la sine. Cum spunea și Elena Zgardan:  Noi arătăm frumos la Milano!

Nata Albot: Eternity meets modernity

Nata a ridicat publicul în picioare. Femeia asta e un fel Carol Schmidt despre care a început ea să vorbească. Fiecare idee de a ei este imediat transpusă în fapte. Muncește greu pentru asta și face lucrurile să iasă deosebit de frumos. Ideea pe care o lansează Nata este că avem atâtea lucruri mărunte de care ne putem bucura și din care putem face un brand și noi tot pe 9 mai ne concentrăm. Nu vă spun prea multe despre ea, încercați doar să căutați detalii despre Klumea și proiectele pe care aceștia le organizează ( IA Mania, Mai Dulce, Lavender fest etc) și o să înțelegeți câtă energie, inspirație și ochi pentru frumos are femeia asta.

Ioan Dan Niculescu: Liberul arbitru și cel ocupat.

Eu am așteptat mult discursul lui Dan. Am crezut că o să fie unul mai tehnic, despre cum i-a reușit campania online a lui Iohannis sau ce presupune o campanie online...dar nu. Dan a ales să vorbească despre lucruri mai personale. There is NO time - de aici a pornit ideea de schimbare pe care a făcut-o el în viața și munca lui.
„De la ocean și apus am aflat cele mai importante lucruri.” 
Iar pe final, îndemnul a fost ăsta:  There is no RIGHT time...but there is no LEFT time eithere. 

Cu siguranță evenimentul și-a meritata banii, timpul și așteptarea. Am aflat lucruri noi, am obținut doza necesară de inspirație și entuziasm pentru destul timp înainte. Celor care nu au reușit să ajungă le recomand insistent să meargă data viitoare. Sper ca următorul eveniment să fie la fel de reușit ca și acesta.



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu