vineri, 3 aprilie 2015

Eu sunt îndrăgostită

Eu sunt îndrăgostită. De aproape 3 ani. Dragostea mea este neîmpărtășită, încă. It's complicated, vorba poetului. Și asta e pentru că sunt îndrăgostită de un oraș. Până peste cap, de altfel. Pentru că se întâmplă și la casele boierești, în dragostea asta mare intervin situații și situații, contexte, neînțelegeri, contradicții și orgolii, fix atâtea cât să nu-mi permită mie să mă iubesc cu orașul meu de suflet.
         Eu m-am îndrăgostit de Cluj într-o doară, când am văzut că mai toată lumea vorbește despre cât de șmecher și frumos e, despre cum își îndeamnă locuitorii la crearea unor proiecte faine și nu-și mai încape în piele de atâta tinerețe. E gălăgios, colorat, tânăr și vibrant. Dar mai ales, e plin de caracter și are personalitate. Încerc să-mi fac timp în fiecare an să trag o fugă și să ne iubim pasionat, și presupun că lucrurile o să se deruleze așa până nu mă mut definitiv acolo. :))
Escapada de anul ăsta a mai avut un motiv în plus: Electric City ( trupele pentru care am mers îndeosebi au fost Urma și Chase and Status).
Concertul a fost, pe bună dreptate, electric! O să salut îndeosebi ideea organizării camerei Silent Disco. E formidabil să vezi cum o grămadă de oameni dansează în liniște iar la răstimpuri, la vreun refren mega-cunoscut, cântă cu voce, evident, fără a-și da seama. Probabil internetul e plin de câte sunt de văzut prin Cluj. Eu o să vă îndemn să nu scăpați din vedere
1.Grădina Botanica, mai ales pentru sera cu palmieri. Într-o zi de primăvară ploioasă eu am simțit cum mă apucă vara de mână.
2. Biserica Sfântul Mihail, este biserica romano-catolică din Cluj, unul dintre cele mai reprezentative monumente ale arhitecturii gotice. Mi-a șoptit o păsărică că mai poți urca sus, în turnul bisericii pentru a prinde o panoramă frumoasă, contra unui cost de 5 roni. Păcat că mi-a șoptit păsărica prea târziu, data viitoare însă recuperez neapărat.
3. Muzeul de Artă cuprinde o numeroasă colecție a pictorilor români. Plus la asta, muzeul este adăpostit într-un edificiu baroc al secolului al XVIII-lea, Palatul Banffy.
4. Piața Unirii. Dacă aveți norocul mai prindeți și târgul care se organizează acolo de unde vă puteți goli portofelul tot cumpărând chestii faine care să vă amintească de Cluj. Dacă aveți norocul meu mai răspundeți la una-două întrebări în fața camerelor de luat vederi :))
5. Dacă sunteți un shopaholic înrăit nu o să vreți să scăpați din vedere și mall-urile, găsiți brand-uri care nu sunt prezente încă la noi.
6. Evident că trageți o fugă până la Belvedere sau Cetățuie. Nu aveți cum să mergeți în Cluj și să nu ajungeți acolo. E indicat să mergeți acolo la răsărit sau la apus. Dar oricând ați ajunge priveliștea e oricum uluitoare.
7. Cărturești-ul e un loc must see când merg în orice oraș din RO. Pentru că asta presupune din start cărți nenumărate, care de care mai interesante. Cărturești-ul din Cluj e localizat în Iulius Mall, are trei etaje și e locul perfect pentru mine să mă pierd acolo.
Când ieșiți din Iulius Mall, obosiți de atâtea cumpărături, faceți un popas pe iarbă lângă parcul mall-ului. Tot acolo găsiți și căsuța plină cu cărți, un proiect marca „Cărțile pe față”, proiect super-mega fain de care eu-s absolut îndrăgostită. Tot ei, băieții din spatele proiectului, organizează un Club de lectură și intenționează să o aducă pe Elif Shafak. Eu le țin pumnii pentru asta. 
Dar pe lângă toate locurile pe care trebuie să le vedeți eu vă propun un exercițiu. Încercați să luați la pas orașul, fiecare străduță de aici ascunde o surpriză, fiecare clădire de aici e gata să vă spună o poveste, iar tot ce trebuie să faceți voi e să vă înarmați cu răbdare și să o ascultați.
Ce mi-a părut deopotrivă de trist și de frumos e să găsesc într-un anticariat din Cluj niște cărți poștale vechi deja scrise. O ladă întreagă de povești care așteptau să fie depănate, povești despre oameni, iubiri și orașe. Aș fi vrut să le iau pe toate acasă, dar mi-am spus că nu-s în drept să mă bag buzna în poveștile peste care s-a pus deja praful vremii.
Eu am revenit din Cluj cu niște cărți și o grămadă de cărți poștale pe care abia aștept să le trimit prin lume. Și desigur, cu un chef și mai nebun de iubit orașul ăsta nu doar o dată în an. Vă îndemn și pe voi, îndrăgostiți-vă de Cluj, faceți doar în așa fel încât orgoliile, neînțelegerile și diversele contexte să nu facă din relația voastră cu el una complicată.



6 comentarii:

  1. primele 3 propoziții începuse așa de frumos, chiar păstram o firavă speranță că aș putea cădea sub incidența a 2-ă acuzații grave, una ar fi timpul de 3ani în care nu mi-am dat seama și a 2-a, că m-am apucat să citesc cartea de 5oo de pagini din postarea precedentă, care ar dura un timp însumat de 2-ă ori al primei acuzații :)
    ă, da` de Grădina Botanică by MD nu păstrezi o fărâmă de dragoste? :) io am fost anul trecut a 2-a oară în viață, prima dată când eram mic, și, sincer credeam că o să găsesc palmieri și alte multe specii de plante, copaci tropicali etc.
    Dar după ce am dat la casă 1oolei și mi-a dat rest 95 am fost destul de surprins, și mi-am dat seama că, da. :) apropo în aceiași zi la fel a 2-a oară în viață am fost și peste drum la Grădina Zoo, acolo și mie mi-a șoptit ca și ție o pasăre, doar că să nu mai vin, e o cioară acolo, și una carnivoră, e aparent închisă cu niște iepuri maro, am încercat să fiu sociabil, dar ma mușcat destul de agresiv de palmă.
    Legat de Cărturești am un link foarte educativ, dacă aș găși un loc mai privat pe blog ți l-aș dat :D
    Îți doresc să dormiți în același pat cât mai repede posibil.

    RăspundețiȘtergere
  2. în fizica cuantică există celebrul test Turing, pe care încă nu la reușit nimeni, unde trebuie să-ți dai seama într-un anumit timp cu orice intrebări că în altă cameră se află un PC sau un om. La tine pe blog un robot mă întreabă de fiecare dată când bag un comentariu, dacă nu sânt robot, și-și dă seama de fiecare dată instant, că nu-s :))

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Maric, noroc de tine că mai strânge blogul meu comentarii. :))
      Apăi, să-ți spun, fărâma mea de dragoste pentru MD nu revine grădinii botanice. Am găsit eu locuri mai frumoase pe aici.

      Ștergere
    2. eu unul mă strădui, se observă nu? :)
      Se pare că eu trec face control-ul fără probleme, îs cel mai bun prieten cu roboțelul tău de verificare :)
      Dar de ce „Blog cu reflexe roșietice"? eu de multe ori m-am prins că dau click pe poza ta, și tot nu pari roșcată, sau culoarea roșie e cea preferată, sau l-ai denumit așa, no matter, în caz că ar trebui să existe o explicație :)

      Ștergere
    3. nu ştiu la care poză te-ai prins tu să dai click, dar eu chiar sunt roșcată :)

      Ștergere
    4. acum am superobservat :D (poți da click pe numele meu, unde pare că nu se întâmplă nimic, de fapt dau cu radiera un pic, da mai e puțină continuare :) ).
      Roșcată da, am fost ușor neatent,, n-am citit scrierea trecută foarte atent să observ.
      Ăăă... amuia-n pare un blog serios, se poate de căutat greșeli printre rânduri.

      Ștergere